Voor de docenten die aan het Tilburgse programma Wij herdenken en vieren meedoen.

Wij herdenken en vieren bestaat uit een Stickerboek en een Instagram-account. Dit account is een aanvulling op het Stickerboek en is te vinden onder @mariejestilburg. Dagelijks verschijnt daar een nieuwe post. Deze berichten zijn geschreven vanuit het gezichtspunt van een jong meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tilburg.

@mariejestilburg op Instagram
Het Amerikaanse bedrijf Instagram heeft een leeftijdsvraag in de app gebouwd (‘ben je 13 jaar of ouder?’). In Nederland is hier niets wettelijk over vastgelegd. Bovendien blijkt uit gesprekken met basisschoolleerlingen en docenten van onze pilotscholen dat bijna alle leerlingen in die klassen mobiele telefoons met internettoegang hebben en daarop ook bijna allemaal gebruik maken van Instagram. Je hoeft overigens ook geen mobieltje of Instagram voor te hebben: het account is namelijk ook te volgen via de website of als een soort ‘kapstokje’ voor de docenten en hun lessen. Ook voor ouders, pers en andere geïnteresseerden is het account toegankelijk.
We willen namelijk graag dat niet alleen jongeren van groep 7/8 maar ook hun ouders, broers/zussen en Tilburgers in het algemeen zien waar Herdenken en Vieren (in Tilburg) voor staat. Hopelijk gaan ouders samen met hun kinderen door een ‘post’ het gesprek aan. Misschien wordt er wel met opa’s en oma’s over gepraat. En hopelijk blijven de jongeren die dit jaar de basisschool verlaten zo ook de komende jaren betrokken bij Herdenken en Vieren.
De posts zijn aangepast op de doelgroep/leeftijdscategorie en er kijkt een docente mee met de posts, om kwaliteit te waarborgen.

Verwerkingsopdrachten van het Stickerboek
Het Stickerboek omvat 24 pagina’s boordevol feiten en verhalen uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Vijftien stickers maken het geheel compleet. Deze stickers krijgen de leerlingen via de docenten.
Daarnaast zijn er een aantal verwerkingsopdrachten, puzzels, opzoekvragen en dergelijke.
Hieronder worden de antwoorden gegeven, zodat de docent ze kan toetsen.
Alleen de pagina’s met een opdracht worden genoemd.

Pagina 3
Opdracht 1: a. rechtsboven, b. linksboven, c. rechtsonder, d. linksonder
Opdracht 2: b
Opdracht 3: feestrok en Schotse rok
Opdracht 4: blije mensen op de tank, uniformen, klompen
Opdracht 5: b

Pagina 4
Opdracht: 98800 overleefden niet = 70 %

Pagina 5
Laat de leerlingen een gedicht schrijven voor Roosje of Hans. Kies het mooiste gedicht en stuur dat uiterlijk 13 april op aan info@stadsmuseumtilburg.nl. Er is een leuke prijs mee te winnen voor de hele klas.

Pagina 8
Milan Bretisch

Klaus Deen

Helga Deen

Salomon Gersons

Alex van Leeuwen

Donald M. Mendels

Joan Meijer – Udewald

Robert S. Meijer – Udewald

Ilse L. Nathan

Gerda Nothmann. Gerda is een van de overlevenden dankzij het Philips-Kommando in Kamp Vught. Onlangs is er een boek over haar verschenen. Luister hier naar een interview met de schrijfster van het boek.

Harold A. Pels

Anita Roos. Hoe Anita Hitler overleefde is te lezen in haar gelijknamige boek. Zij overleed in 2003 in Canada.

Lore Samson overleed in 2009 in Israël.

Ralph Kalfuss

Wie overleefde niet: antwoord is te vinden in Tilburg Wiki

Gedenksteen: het valt op dat nergens vermeld wordt dat het om Joodse kinderen ging of dat kinderen werden weggevoerd vanwege hun religie

Pagina 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagina 11

De verzetshelden kregen allemaal een eigen straatnaam:

Horizontaal:

Cor Wortel

Harry Verbunt

Jef van Bebber

Rob van Spaendonck

Jan Eras

Joost van de Mortel

Loek Lansdorp

Pater Bleijs

Verticaal:

Johannes van Zanten

Pieter Brinkman

Wim Berkelmans

Coba Pulskens

René Norenburg

Titus Brandsma

Let op: in deze puzzel is een foutje geslopen! De letter ‘S’ in 11 verticaal (van Brandsma) staat in een geel vakje. Die letter komt echter niet voor in de oplossing, dat vakje had dus wit moeten zijn. Het vakje ‘D’ daarbóven had geel moeten zijn.

Oplossing: geef vrijheid door

Pagina 15
De 8 verboden dingen: leus OZO, 2x Nederlandse vlag, 2x oranje vlaggetje, radio luisteren, drukken pamfletten, foto Koningin Wilhelmina, oranje jurk, voedseldropping

Pagina 21
Wat kun je over hem/haar vinden?

De bovenste foto van de struikelsteen is van de familie Gompers-Hollander:

Joseph Gompers

Paulina Gompers-Hollander

Anna Gompers

Maria Gompers

De onderste struikelsteen is voor Edith Bartels. Lees meer over haar op het Geheugen van Tilburg.

Pagina 22
Oplossing geheime teken: vredesteken

Pagina 23
10 mei 1940
1 september 1941
26 mei 1944 (let op: deze datum is niet in het boekje te vinden, wel online)
27 oktober 1944
5 mei 1945
1945-1962

Eigen sticker: Ontwerp op A4 binnen een kader van 18 x 26 cm. Let op: mail de mooiste sticker van de klas uiterlijk vrijdag 13 april naar info@stadsmuseumtilburg.nl. Vergeet niet de naam van de school en de klas te vermelden! Wij zorgen ervoor dat jullie uiterlijk 7 mei deze stickers ontvangen voor de hele klas.