Je weet vast al heel veel over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Wil je nog veel meer te weten komen? Dan vind je hier links naar interessante websites. De links zijn gekoppeld aan de pagina’s uit het boekje ‘Wij herdenken en vieren’

Pagina 4 – Het ongelooflijke verhaal van Hans en Roosje

Leer Roosje en Hans beter kennen.

Pagina 5 en 6 – Helga Deen

Het was groot nieuws toen het dagboekje van Helga Deen werd ‘ontdekt’. TV en radio deden er verslag van.

Pagina 9 – Ik ben zo blij dat we in Tilburg veilig zijn

Raghad is gevlucht uit Syrië, waar het al zeven jaar oorlog is. En ze is niet de enige die gevlucht is! Bekijk het filmpje van Ilaf op het Jeugdjournaal . Onderaan die pagina wordt kort nog es het balngrijkste over de oorlof in Syrië uitgelegd.

 

Pagina 14 – Hoera, eindelijk bevrijd

Er zijn veel oude foto’s van de bevrijding van Tilburg. Bij Regionaal Archief Tilburg kun je ze online bekijken.

 

Pagina 19 – Het wonder van Peerke

Wist je dat je in Tilburg-Noord een park van Peerke Donders kunt bezoeken? Kijk maar es op peerkedonders.nl

En wist je dat Roy Donders en Peerke iets gemeen hebben?

Pagina 20 – Veteranen op buitenlandse missie

Vind jij het verhaal van veteraan Tom Krist ook zo bijzonder? Kijk dan eens op de website van het Veteranen Instituut. Daar lees je nog veel meer over alle missies van soldaten naar het

 

Pagina 21 – Struikel gerust!

In Tilburg liggen 28 struikelstenen, ter nagedachtenis aan de Joodse personen die vanuit dat huis zijn weggevoerd. Zij kwamen nooit meer terug. Ze liggen door de stad verspreid en je kunt er makkelijk een tegen komen. Zoek maar eens.

 

Pagina 24 – Plekken vol herinneringen

Als je het boekje Wij herdenken en vieren uit hebt, weet je meer over herinneringsplekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Maar in Nederland zijn er uiteraard nog veel meer. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ze verzameld op hun website.