Wij Herdenken en Vieren

De Tweede Wereldoorlog behoort tot ons collectieve geheugen, is onderdeel van ons moreel kompas. Maar hoe breng je een zwaar thema over op jonge kinderen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs? De generatie die de oorlog heeft meegemaakt en ons met verhalen bij de les kan houden, wordt steeds kleiner. Het stelt onze generatie voor de opdracht nieuwe vormen te bedenken voor leerzame verbindingen met dit verleden.

Op verzoek van de gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg ontwikkelde Stadsmuseum Tilburg een nieuw programma voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Zeven basisscholen (Achthoeven, De Blaak, Koolhoven, De Sleutel, De Vuurvogel, De Borne, De Triangel) testen het programma ‘Herdenken en vieren’ in groep 7 en 8, waarna het de vier jaren daarop uitgebreider uitgerold kan worden. Elk jaar zal een ander persoon met zijn of haar verhaal over de Tweede Wereldoorlog centraal staan.

Samenwerking
Stadsmuseum Tilburg werkt voor de ontwikkeling van dit educatieve programma nauw samen met de gemeente, met de onderwijscoöperatie T-Primair (voor het contact met de basisscholen), met Berny van de Donk (projectleiding), Buro Vonkstof (tekst), Ontwerphaven (vormgeving) en Livewallgroup (social media). Gezamenlijk is een educatief stickerboek ontwikkeld met daarin lokale oorlogs- en verzetshistorie, persoonlijke verhalen uit die tijd en talloze verwerkingsopdrachten.

@Mariejes op Instagram
Daarnaast loopt van 3 april tot en met 7 mei een Instagram-project waarmee men een maand lang de belevenissen van een jong Tilburgs meisje in de Tweede Wereldoorlog kan volgen. Het Instagram-account is gebaseerd op de belevenissen van de bestaande (en nog levende) Marie-Jes van Ierlant, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Heuvelstraat in Tilburg woonde. Zij was 11 jaar oud toen de oorlog begon, 15 toen Tilburg werd bevrijd. Haar persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen worden aangevuld met historische feiten en archiefmateriaal, en verrijkt met de social media-mogelijkheden van nu. Het account is te volgen via @mariejestilburg en onder de #wijherdenkenenvieren.

Geschiedenis en actualiteit
“We willen een jonge doelgroep bereiken, het gesprek aanwakkeren en geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden”, vertelt projectleider Berny van de Donk. Door te werken met het populaire Social Media-kanaal Instagram hoopt het Stadsmuseum bovendien de 10- tot 12-jarige doelgroep op een laagdrempelige manier de Tilburgse historie te leren kennen. “Dit doen we door echte verhalen te vertellen door de ogen van een leeftijdsgenootje in dezelfde stad. Door oud en nieuw naast elkaar te laten zien. Door niet alleen feiten te noemen, maar ook te benoemen wat een 11- tot 15-jarige toen voor spelletjes speelde. En door archiefbeelden te mengen met stickers, hashtags en gifs. Kinderen kunnen hun vragen onder een post stellen aan een medewerker van het Stadsmuseum.” De laatste post zal op 7 mei geplaatst worden.

Gesprek aangaan
Daarnaast is het natuurlijk mooi als niet alleen basisschoolleerlingen, maar iedereen die iets wil weten over Tilburg ten tijden van de Tweede Wereldoorlog het account volgt. “We hopen dat ouders en kinderen, en kinderen onderling, door het account het gesprek met elkaar aangaan.” Voor het idee, de invulling en uitwerking van het Instagram-project werd LiveWall Group uit Tilburg benaderd: “Analoog en digitaal hoeven elkaar allesbehalve tegen te werken”, vertelt Sanne Stenvert, hoofd Communicatie bij LiveWall. “Je slaat een brug tussen het lesprogramma en de leerlingen met een doelgerichte strategie; een visueel dagboek, dat ten alle tijden te bekijken is.”