Buitenprogramma

Voor de deelnemende scholen is er een buitenprogramma ontwikkeld. Diverse Tilburgse partners doen mee.

Het programma 2018 is volgeboekt.

Factorium

  • Online lesprogramma over muziek en spotliedjes rondom oorlog en bevrijding

Regionaal Archief Tilburg / Stadsmuseum Tilburg

  • Onderzoeksopdrachten bij archieven en voorwerpen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog

Stadsgidserij Tilburg

  • Wandelingen door de stad en Vrijheidspark

Bibliotheek MB

  • Gedichtenworkshop o.l.v. de stadsdichter Onias Landveld
  • Leeslijst voor de jeugd en om voor te lezen in de klas

 

Leeslijst herdenken en vieren voor jeugd

Berti Persoons. Oorlog in een koffer

Benyamin Jacoby vertelt zijn kleinzoon Pieter zijn levensverhaal. In 1943 wordt hij met zijn familie opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Daar moet hij werken voor de Nazi’s. De rest van zijn familie is onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd.

Ineke Kraijo. Over de grens

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt het stadje waar Sarah (14) woont platgebrand. Sarah wordt door de Duitsers opgepakt. Ze weet te ontsnappen, maar hoe moet ze in haar eentje overleven?

 Jan Terlouw. Oorlogswinter

Michiel (15) maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen. Klassieker voor de jeugd.

Koos Meinderts. Naar het noorden

Het is oorlog. Hongerwinter … In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug? Gouden griffel 2017. Ook als luisterboek te lenen.

Anna Woltz. Ik kan nog steeds niet vliegen

Ida (12) en Luuk (13) mogen met een grote groep Nederlandse kinderen in de zomer van 1945 aansterken in Denemarken. Na een aanvaring met Luuk maakt Ida een radicale, maar dwaze keuze.

Jacques Vriens. Oorlogsgeheimen

Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur (11) woont, is bezet door de Duitsers. Als Tuur ontdekt dat zijn buurmeisje Maartje een groot geheim heeft, komt de oorlog wel heel dichtbij.

David Polonsky. Het Achterhuis

Stripbewerking van het beroemde dagboek van het joodse meisje Anne Frank, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken.

Vrijheid geef je door!: nationaal aandenken

Allerlei aspecten van oorlog, vrede en vrijheid komen aan bod. Met aandacht voor de traditie en betekenis van herdenken. Klein boekje met veel foto’s in kleur en zwart-wit.

Martine Letterie. Hanna’s reis

Hanna is een echte durfal. Voor haar eigen veiligheid wordt zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen geplaatst. Is ze daar veilig voor de Duitsers?

Andere oorlogsverhalen van Martine Letterie:

  • Oorlog zonder vader
  • Eenzaam in de oorlog
  • Bommen op ons huis
  • Verzet tegen de vijand
  • Kinderen met een ster

Ida Vos. Wie niet weg is, wordt gezien

Het joodse meisje Rachel is acht jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In korte verhalen wordt verteld van een tijd van onderdrukking, vluchten, onderduiken en weer bevrijd worden.

Suzanne Wouda. Sabel

Max (11) en zijn moeder zijn in Amsterdam opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Zijn enige houvast is de rode kater Sabel. Als de kinderen naar Westerbork zullen worden overgebracht, maakt hij zich zorgen om Sabel…

Theo Engelen. Oorlog in de klas

De ouders van Lex zijn lid van de NSB. Hij heeft een joodse vriendinntje Roos. Als Roos en haar familie naar Kamp Vught moeten doet de vader van Lex niets om haar te helpen.

Louise Spilsbury. Oorlog

Hoe ontstaat een oorlog? Wat zijn de gevolgen en hoe kun je het voorkomen? Lees van alles oorlog, ook hoe je zelf kunt helpen. Met grote gestileerde kleurenillustraties. Ook voor moeizame lezers.

13 in de oorlog DVD’s. 

Dertiendelige serie over de Tweede Wereldoorlog en hoe kinderen die ervaren moeten hebben.

 

 

 

 

Close